להקשיב לעולם

שלב 1:
ויסות עצמי

המרכיב הראשון והחיוני בתהליך ההתפתחות של ילד רגיל, הוא ויסות עצמי.
ויסות עצמי מתייחס לניהול ושליטה בהתנהגות, רגש, קשב וחשיבה.

מה זה ויסות עצמי?

מרגע שתינוק נולד הוא לומד לקלוט גירויים ושדרים שונים מהסביבה. גירויים אלו יכולים להיות שדרים מגופו כמו רעב או עייפות, או גירויים ושדרים מסביבתו כמו רעש או חום הגוף של אמו.

גם כבוגרים, בכל רגע נתון אנחנו מקבלים עשרות ואולי אף מאות שדרים שונים מהסביבה. ויסות עצמי הוא היכולת להתנהל ולהגיב מול הגירויים השונים. התינוק לומד לקלוט את הגירויים השונים, להכיל אותם, לסנן גירויים שונים המפריעים לו – ולהגיב לכל אחד בהתאם.

בשלב התפתחותי זה נמצאת גם היכולת של התינוק לשמור על עניין בעולם המתנהל סביבו, לגלות ערנות ולהתעניין במה שקורה. זו הסיבה שתינוק מחייך בתגובה לחיוך, בוכה כאשר הוא רעב, או מסיט את המבט כשהוא שומע רעש חזק.

ויסות עצמי הוא תהליך שמשתכלל כל הזמן ובמשך כל החיים. ילדים גדולים מווסתים את עצמם טוב יותר מילדים הקטנים מהם בשנה, ומבוגרים מווסתים טוב יותר מילדים. היכולת לנהוג ברכב למשל, היא ויסות עצמי ברמה גבוהה מאד; היכולת לנהל ולהגיב לעשרות גירויים בכל רגע נתון. יכולת זו מתחילה להתפתח בגיל הינקות, וממשיכה ואף מוסיפה להתפתח במשך כל החיים.

ומה קורה אצל ילד אוטיזמותק?

כאשר בשלותו הפיזית של התינוק לוקה בחסר, הוא מתקשה לווסת את חושיו בעצמו. הצפה של גירויים גורמת לו להרגיש חוסר נוחות, והוא אינו יודע להתמודד איתם ולסנן אותם. לחילופין הוא אינו מגיב לסביבה ולגירויים השונים עקב תת-תגובתיות, מה שמונע ממנו להתפתח וליצור קשרים תקינים.
שיטת dir – "סולמוטיזם" לטיפול בילדים עם אוטיזם – מציבה את השלב הזה כשלב הראשון בהתפתחות הילד.
להורה ולמטפל יש תפקיד מרכזי וחשוב בתמיכה ביכולת הבנייה ההדרגתית של הויסות העצמי של הילדים והפעוטות.

הנה כמה רעיונות לעידוד ותיווך התפתחות הוויסות החופשי:

לדרוש בסבלנות ובתקיפות מהילדים לתקן נזקים שהסבו לסביבה בהתנהגות בלתי מווסתת.

נתינת פידבק חיובי וחיזוקים בעת  שליטה עצמית והתמדה בביצוע משימות.

ישנם ילדים 'חסומים' ששולטים ברגשות בצורה מוגזמת (כמו כעס או פחד) יש צורך לתת להם להביע את עצמם בדרך שמתאימה להם ותסייע להם להשתחרר: במילים, בציור, במשחק ובדרמה.

הכנה מראש של הילד לקראת התמודדות עם קשיים ואתגרים צפויים תסייע לו בוויסות.

כללי התנהגות הגיוניים וברורים מסייעים לילד להתמודד עם הצפת גירויים ושליטה בתגובותיו. יש לאכוף אותם בעקביות, בתקיפות ובסבלנות.

עקביות וסדר קבוע מייצרים אזור בטוח עבור הילד. עלינו ליצור סביבה בטוחה עם סדר ועקביות אך שיהיה בה  גם עניין ואתגר עבור הילד.

ננסה להבין את הפרספקטיבה של הילד, לתת מענה לצרכים הבסיסיים שלו ולהימנע מנקיטת צעדים שמערערים את הביטחון שלו בסביבה ואת האמון שלהם בנו, המבוגרים. למשל, אם הילד רגיש לאור – לא נפתח לו את התריס בשעת בוקר בבת אחת, אלא נעשה זאת בהדרגה ובאיטיות שיאפשרו לו להתרגל לאור.

התבוננות בהתנהגות הילד ובדרך שבה הוא מתמודד עם קשיים ואתגרים תלמד אותנו על מאפייני הטמפרמנט של הילד, על תחומי החוזק והעניין שלו וכן על הגורמים שמקשים עליו לווסת את עצמו.

לקרוא, ללמוד ולהבין את הקושי שבו נמצא ילד שאינו יודע לווסת את עצמו ולמצוא לעצמנו מקורות תמיכה שיאפשרו לתמוך ביכולת הוויסות העצמי של הילדים. 

ויסות עצמי אינו מגיע למיצוי ובכל גיל בחיים ניתן לעבוד עליו. גם עלינו כמבוגרים לעבוד על יכולת הוויסות העצמי שלנו מול ילדים המתקשים לווסת את עצמם. ללמוד אסטרטגיות לריסון עצמי ולבדוק מה מכשיל אותנו בשעה שנמצאים בקשר עם ילדים המתקשים לווסת את עצמם. 

להכיר בכך שהמבוגר משמש דוגמא אישית והוא עצמו "כלי" חשוב בפיתוח הוויסות העצמי של הילדים הצעירים. אם ההורה חרד, הילד יקלוט את החרדה וישתמש בה גם במצבים בלתי צפויים וכן הלאה.