תקשורת מורכבת הם מעגלי תקשורת שמתבססים על ידי מערכות החוש והתנועה של הפעוט. פעוט המסוגל לקלוט בחושיו קולות ואינטונציות, הבעות פנים ותנוחות גוף המרמזות על כוונת האחר – יוכל להבין רמזים מורכבים על פי רמזים אלה. לפי הרמזים שהוא מקבל הוא יודע אם הפעולה שהוא מבצע רצויה או לא. הוא מסוגל להסיק ולדעת אם הפעולה תוביל לתוצאה חיובית או שלילית. את כל המידע הזה הוא מבין בעזרת הרמזים שהוא קורא ומעבד.
בשלב זה התינוק לא רק קולט שכשמסובבים את הברז יוצאים ממנו מים. הוא כבר גם קולט ומבין שאם הוא ימלא את הכוס במים וישפוך על הרצפה – אמא תכעס.
התינוק קולט שאם פותחים את הארון ויש שם שקית במבה שהוא רוצה, עליו למשוך לאמא ברגל ולהצביע על הארון. כשאמא הבינה אותו, פתחה את הארון ונתנה לו במבה (כמה נחמד מצידה) – הוא למד את הדרך לפתור את הבעיה שקוראים לה – אני רוצה במבה.
עכשיו יש בעיה חדשה, הוא רוצה גם שוקולד. הוא מושך לאמא ברגל אבל אמא לא נותנת לו שוקולד. למרות שהוא בוכה ובוכה, אמא לא נותנת לו – עד שהוא מבין שהוא צריך לוותר.
קשר עין, הצבעה, משיכה ברגל – הן דוגמאות לרצף של התנהגויות מורכבות. ההתנהגויות האלו הן חלק מהתקשורת המורכבת. יש קשר פשוט של סיבה ותוצאה – לוחצים על האף של אמא, והיא מחייכת. מסקנה: האף של אמא הוא כפתור של חיוכים. אבל בשלב זה אנחנו מדברים על קשר מורכב יותר. הוא יכול להניע את אמא לעשות משהו בשבילו. הוא יכול לגרום לה ללכת לארון ולהביא לו משהו אבל היא גם יכולה לא להסכים. יש פה שני אנשים – אמא, אני. יש לי בעיה, אני יכול לנסות לפעול בדרך מסוימת שתביא לפתרון או שלא.
הגיל הממוצע בו מתפתחת יכולת התקשורת המורכבת הזאת היא בין 13 ל-18 חודשים.
תינוק שמערכת החושים והתנועה שלו לוקים בחסר, לא יצליח להבין את המסרים מהסביבה. נוסף על כך, הוא גם לא יצליח לבקש מה שהוא רוצה. הוא יעדיף שלא להיעזר באחרים, והבעיה שלו לא תבוא על פתרונה. הוא יביע תסכול והסביבה לא תבין מה הביא לתסכול הזה.
הסולמוטיזם חייב לקחת בחשבון את אחת מהנחות היסוד בשיטת ה-dir: ילדים שונים ביכולת שלהם לקלוט, לעבד ולהגיב לאינפורמציה שהם מקבלים מהסביבה. בהתאם לכך יש לשים דגש על הפרופיל התחושתי-אינדוודואלי של הילד.
הבנה של התגובות התחושתיות של הילד, של יכולתו לעבד את מה שהחושים שלו קולטים מהסביבה ושל הדרך כיצד הוא יכול לעשות שימוש בתנועה כדי להגיב, תאפשר זיהוי של החוזקות ושל הקשיים שלו. מעבר לכך, היא תסייע גם לבנות לו תכנית התערבות ואינטראקציה המותאמת לו.
לשלב זה אין עדיין סרטון המחשה. מוזמנים לעבור לשלב הבא ולחזור לשלב זה מאוחר יותר. 🙂