לפתח גמישות ויצירתיות

שלב 8: תפיסה רב ממדית

השלב השמיני שבהתפתחות סולמוטיזם הוא חשיבה רב ממדית.

כל ילד בעל התפתחות תקינה מגיע לשלב בו החשיבה שלו מתרחבת והופכת לדו ממדית ודו כיוונית, הוא מצליח לחשוב ולפתח גמישות מחשבתית בנושאים שונים ואירועים שונים הקורים עימו ולהתמודד במציאת פתרונות יצירתיים.

היצירתיות מושפעת ממגוון משתנים, כגון: מצב רוח, אינטליגנציה, תרבות, מסורת, אופי, מוסכמות חברתיות ועוד.

יכולת היצירתיות מתפתחת אצל ילדים באופן טבעי ונמצאת בשיאה בגיל הילדות שלפני תחילת הלימודים. עם חלוף השנים נפגעת היכולת היצירתית בעיקר בגלל תגובות וביקורת מהסביבה, חוסר התמדה בפעילויות המפתחות יצירתיות ועוד.

ומה קורה אצל ילד אוטיזמותק?

אצל ילדים המתמודדים עם אוטיזם הקושי מתבטא בדרך כלל בנוקשות מחשבתית ובחוסר יצירתיות. ילדים עם אוטיזם אוהבים סדר וקביעות וכל ניסיון לצאת מאזור מוכר, גם אם זה לטובתו – גורם לילד אי נוחות בולטת וחוסר רגיעה.

ילדים הנמצאים על הרצף האוטיסטי יכולים להיות גאונים, בעלי איי-קיו גבוה ובעלי ידע בתחומים רבים ומגוונים. אך בכל מה שקשור לחוש הומור, יצירתיות, גמישות מחשבתית, שינויים ופתרונות מחוץ לקופסא – הם מתקשים מאד.

אז מה עושים?

יש שני גורמים הכרחיים על מנת לסייע לאוטיזמותק לפתח גמישות ויצירתיות:

א. להקרין ולהדגיש את הביטחון שלנו ביכולתם. כשילדים מרגישים בטוחים הם מוכנים להתנסות בכל דבר.

ב. לאפשר שעות פעילות רבות ככל האפשר באומנות ובפעילות רב-חושית.

הנה מספר דוגמאות לפעילויות המעודדות יצירתיות:

3. להרבות במשחקי דמיון:

בזמן ארוחת ערב תאפשרו לילדים לאכול בכוחות עצמם, ותוך כדי תיהנו לראות כיצד הם חותכים פיסות מהחביתה, בוצעים מהלחם או נוגסים במלפפון ומראים לכולם מה יצא להם: 'הנה אריה, וזה רכבת או פרח', הכל כיד הדמיון הטובה עליהם. גם שעת רחצה יכולה להיות אטרקטיבית ומגוונת – הקצף שעל הראש יכול להפוך לשלג, קצפת או לגלידה.

צרו פינת תחפושות מרתקת, או שחקו במשחקי תפקידים, כמו: אבא ואמא, גן ילדים או כיתה.

משחקי דמיון מפתחים באופן הכי משמעותי את היצירתיות אצל ילדים. הילד נחשף לסיטואציות שונות ובכל פעם עליו לנהוג בצורה שונה בהתאם לדמות שאותה הוא מייצג.

2. פיתוח חשיבה יצירתית על ידי התבוננות בסביבה:

אנו יכולים להתרגל ולהרגיל את ילדינו לפקוח עיניים וללמוד להתבונן סביבנו. הסתכלות מכוונת מביאה את הילדים לגילויים מרתקים ולחשיבה מקורית. כאשר נשאל את הילדים מה רואים מסביב, הם יגלו עניין וישמחו לשתף פעולה. תאתגרו את הילדים לחפש "עיניים" בסביבתם (בתפוחי אדמה, פרחים באדנית שמזכירים צורת עיניים ועוד).

מכל דבר ניתן ללמוד ולפתח את הדמיון והיצירתיות! צאו מדי פעם עם הילדים לאזור פתוח ועודדו אותם להתבונן ולהתפעל. הסתכלו על העץ שעליו נושרים בשלכת או על העננים השטים בשמיים ולהם צורות מעניינות, תוכלו גם למקד את המבט על להקת ציפורים מעופפת, חתולה המטפסת על גדר ועוד, הכל פתוח ויש סביבנו אינספור הזדמנויות.

1. עבודה באומנות ובחומר:

עצם ההתנסות והמגע בחומרים מאפשר פיתוח של היצירתיות. ככל שנחשוף ילדים לחומר, כך הם יגלו בעצמם מגוון של אפשרויות לשימוש בו, מגוון של רעיונות חדשים ומקוריים. 

הגישו לילדים חימר וכלים שונים לפיסול (אפילו חלקי משחק וכדומה), צבעים וכלים שונים לצביעה (לא רק מכחול, גם ספוג, קיסמי אוזניים ועוד)

ניתן להראות לילדים טכניקות קלות ופשוטות של יצירה, ועד מהרה הם יתחברו לרעיון ויתחילו ליצור בעצמם. לדוגמה – יצירה של מגזרות נייר הנעשית  מקיפולי נייר וגזירה מעניינת המשכפלת את עצמה. קחו דף, קפלו כמה קיפולים, גזרו  אותו בשוליו או בקיפולים בצורות כל-שהן. לאחר שתפתחו את הדף תגלו כיצד הצורות הגזורות שכפלו את עצמן לפי הקיפולים ויצרו תוצר יפה ומקורי. גם צביעה סטנדרטית הנעשית על גבי מרקמים שונים הופכת להיות מרתקת ומפתיעה – שימו את דף הצביעה על גבי דף מדבקות / עלי שלכת / ניילון פץ-פץ, מפית תחרה ועוד ותנו להם לבחור מיחוי ממה שנמצא בסביבה ולצבוע, הפעילות מהנה והתוצאה מרשימה! 

 

אפשר לשתף את הילדים בהחלטות ולתת להם לבחור על פי רצונם. לדוגמה – נבדוק יחד עם הילדים עם איזה חומר ניצור? צבעי ידיים, צבעי גואש, צבעי עץ, צבעי מים, אקריליק, פנדה, לורדים זרחניים וכו'. החומרים הללו אינם יקרים וחלקם זמינים בבית. תהליך הבחירה המונע מנטייה אישית והעדפות של כל ילד מעצים את החוויה וכמובן משפיע על התוצר. שינוי בחומרים או בכלים בהם משתמשים משנה את סגנון הפעילות ומעניק חידוש וגיוון בחוויית היצירה.